29.1.09

Svenska föreningssparswedbanken

När jag var ett litet barn fanns det fortfarande något som hette "Föreningsbanken". När jag var ännu mindre fanns det en mängd banker som hette påhittiga saker i stil med Sveriges föreningsbank" och "Föreningsbankernas bank", men det minns jag inte något av. Den bank jag minns är "Föreningsbanken" och det är den bank jag alltid bär med mig i mitt hjärta. När jag riktigt vill skojsa till det nuförtiden brukar jag fråga var närmsta "Föreningsbank" ligger när jag egentligen vill hitta till "Swedbank". Men nog om detta.

Föreningsbanken var ett fantastiskt ställe som då och då blev rånat och där jag under många år förvarade min totala förmögenhet (42 kr). På bankkontoret var personalen alltid mycket vänlig och jag minns att det var väldigt spännande att följa med till banken, för det här var på den tiden då man fortfarande behövde besöka banken för att utföra ärenden. Vid någon av mina sporadiska vistelser på banken fick jag, som spirande ung kapitalist, en liten sparelefant och ett kassettband. Kassetten behandlade äventyren av en ung elefant vid namn "Myntrik" och hans flickvän "Slanta", sparelefanten jag fick var troligtvis någon sorts plastig totem för dessa elefanter. Jag minns inte särskilt mycket av den dagen, men Myntrik och hans vänner har kommit att vandra med mig på livets långa väg.

Typisk svensk plasttotem, sent 1900-tal

Min bild av Myntriks berättelse har alltid varit lite haltande eftersom jag hela livet haft en känsla av att bandet jag fick var en uppföljare till vad jag bara kan anta var en enormt lyckad debut. Därför börjar min berättelse med att en slösaktig cirkusdirektör och hans hantlangare planerar att kidnappa Myntrik i syfte att ha honom som huvudattraktion på deras cirkus. Myntrik är tydligen en publikmagnet p.g.a. sina färdigheter som trumpetare, inte för att han är en talande elefant. I busarnas nattliga räd förväxlas dock Myntrik med Slanta och direktören är fast med en helt ordinär talande elefant.

När Myntrik vaknar upp och märker att Slanta är borta ger han sig tillsammans med sin polare pappegojan (som jag har för mig spelades av Bert-Åke Varg, men det kan vara en efterkonstruktion) ut för att hitta henne. På sin resa träffar de artikulerade djuren en mängd vältaliga varelser såsom en uggla, en mus och några delfiner. Klimax för berättelsen är när Myntrik i slutet konfronterar direktören och hans kohorter och typ säger åt dem att spara sina pengar i en sparbössa istället för att kidnappa oskyldiga elefanter. Myntrik lovar sedan att trumpeta någon gång på cirkusen och alla är glada.

Någon har någon gång tyckt att det här med Myntrik var en fin idé. Någon har tänkt att det verkligen är Föreningsbankens roll att publicera strofen "Vinden tar vår frihetssång och lyfter den till himmelen"? Och någon har slutligen satt den här hemska produktionen i mina barnsliga händer. Hur tänkte man egentligen?

Av alla tokiga påhitt banker har kommit med genom historien är det här långt ifrån det konstigaste. Myntrik kommer kanske inte ens med på topp-1000, men det är ju mer ett mått på hur konstiga banker är för det här är riktigt riktigt konstigt.

27.1.09

Spot my fy

Jag har sedan en tid botaniserat bland mystiskt och inte fullt så mystiskt musik på Spotify. Vad jag har förstått är Spotify lite coolt med C. Detta gjorde mig självklart till en början skeptiskt inställd till tjänsten. Efter ett tag kan jag nu konstatera att det ändå är lite koolt med K, med betoning på lite.

Vad som inte är koolt är de spännande reklaminslag som spelas lite då och då. I en av reklamerna görs det t.ex. reklam för ett pojkband som tydligen är "Irlands nya stolthet". Ett stycke av deras musik spelas snabbt och jag hinner tänka att Irland inte kan ha mycket att vara stolta över nu för tiden. Men så här illa kan det väl ändå inte vara. Om jag var Irland skulle jag välja att leva ett tag till på gamla meriter istället för att tvinga fram nya som mest bara blir pinsamma. Jag kan på rak arm lista fler än tio saker jag skulle vara stoltare över:

  1. Guinness
  2. Kelter
  3. Leprechauns
  4. Van Morrison
  5. Kilkenny
  6. Murphys
  7. Beamish
  8. Jameson
  9. Bushmills
  10. Liam Neeson
Okej, jag var tvungen att ta med sex former av alkohol och Liam Neeson men jag tycker ändå att alla de här grejerna är bra mycket bättre saker att avbryta min musik med. Liam Nesson skulle t.ex. kunna göra en leprechaunimitation och säger åt mig att dricka Guinness.

Se där, tusen gånger bättre!

26.1.09

Fallout


Alltså, seriöst, hur tänkte ni egentligen?
 
Clicky Web Analytics