7.7.09

Shake that

För några år sedan när Eminem släppte sin samlingskiva Curtain Call skickade han som en sorts bonus med två av de kanske löjligaste låtarna Vanilla Ice aldrig gjorde. Den första låten heter FACK och är troligtvis den roligaste låt om sperma som en 16-årig grottpojke någonsin hört.

Den andra låten heter Shake that och har potentialen att vara något av det stolligaste som någonsin gjorts. Eminem har sällskap av en Nate Dogg i högform som utan att blinka kläcker ur sig såna odödliga rader som "I like good pussy and I like good trees," "I get more ass than a toilet seat" och den subtila Martin Luther King-hyllningen "I've been to the motherfucking mountaintop." Som oftast med Eminems låtar lyckas även denna vara enormt tragiskt på ett trollbindande sätt. Shake that är tekniskt sett oerhört nära att vara en perfekt hiphop-låt men fallerar i fråga om innehåll. Som den allra mesta hiphop gör. På så sätt ser jag låten som en sorts epitom över den komersiella hiphopens historia av musikalisk tragik (det finns tusentals bättre exempel på detta men jag gillar det här exemplet.)


Jag håller nu på att höra igenom Eminems nya alster Relapse och kan efter två genomlyssningar konstatera att alla utom två spår fyller mig med samma sorgliga känsla. Bitterljuvt.
 
Clicky Web Analytics